Wat zijn de “Third series”?

Amsterdam, 2005 – De 2e klasse A is ontegenzeggelijk de meest aantrekkelijke honkbal klasse van Nederland en niet in de laatste plaats omdat in deze klasse liefst drie derde teams uitkomen. Jammer genoeg spelen deze derde teams voornamelijk tegen standaard teams uit dezelfde klasse. En zoals de naam al doet vermoeden zijn standaard teams nou niet echt dat je zegt de meest sprankelende sportploegen. Standaard teams zijn gewoon, normaal, gemiddeld, regulier, degelijk, algemeen, regelmatig, alledaags, gebruikelijk, eenvoudig en middelmatig. Terwijl derde teams bijzonder zijn. Zij wijken af van de norm en zijn wars van regels. Derde teams zijn verrassend, complex, uitmuntend én abominabel, ongebruikelijk, wispelturig, onregelmatig en uniek.

Als de hoofdklasse uit louter derde teams zou bestaan, dan was de aantrekkelijkheid zo buitengewoon dat de NOS blij zou zijn dat zij de voetbalrechten aan Talpa heeft verloren. Robert Eenhoorn zou het wel uit zijn hoofd laten om in Amerika op zoek te gaan naar top honkballers met een vleugje Hollands bloed. Ja, week in week uit zouden de tribunes volstromen. Dagjesmensen met koelboxen zouden van topwedstrijd naar topwedstrijd leven. Nieuwe familiestadions werden in ras tempo uit de grond gestampt. De zondag zou als feestdag in ere worden hersteld. Jong en oud, arm en rijk, christen en moslim, zij aan zij zouden zij genieten van honkbal zoals honkbal bedoeld is.

Maar ja, de werkelijkheid leert ons dat derde teams veroordeeld zijn tot het spelen van wedstrijden tegen ordinaire standaard ploegen. Slechts sporadisch kruisen zij de degens onderling en zien een handvol gelukkige, veelal toevallige passanten hun onnavolgbare acties van dichtbij.

Tijdens het seizoen was het niet van belang wie er bovenaan stond, nee, de onderlinge resultaten tussen de 3e teams waren veel belangrijker. Laten we daarom het jaar knallend afsluiten met een toernooi waarin er middels een veel te ingewikkelde rekensom zou worden bepaald wie de echte winnaar was.

Op zaterdag 23 september werd dan ook het eerste officiële Beste Derde Team van Nederland Toernooi georganiseerd. Op de velden van Pirates in Amsterdam streden  het Haarlemse Driemteam, de Mokum Hawks, de Hoofddorpse Pioniers en de Bussumse reserve-reserves van HCAW om de felbegeerde titel van Beste Derde Team. De geboorte van wat uiteindelijk de Third Series zou worden was een feit.

Naar Third Series